Spring til indhold

Testosteron i graviditeten og autismetræk i førskolealderen

Dansk lægmandsresume - publikation fra 6. februar 2022

Af ph.d.-studerende Camilla Palm

 

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en hormonforstyrrelse hos kvinder i den fertile alder. Den er blandt andet karakteriseret ved øget niveau af mandligt kønshormon (testosteron), og gravide kvinder med PCOS har højere niveau af testosteron i graviditeten end gravide kvinder uden PCOS.

 

Formålet med dette studie var at undersøge mulige sammenhænge mellem en PCOS diagnose, testosteron niveauet i graviditeten og udvikling af autismetræk i førskolealderen.

 

Omkring 3 års alderen besvarede 1,780 forældre og pædagoger et spørgeskema om børnenes adfærd (CBCL) og ud fra dette blev autismetræk identificeret.165 af kvinderne havde PCOS og vi havde testosteron niveauer på 1,085 kvinder. Vi fandt at øget testosteron niveauer i graviditeten var forbundet med øget forekomst af autismetræk hos drengene. Sammenhængen mellem en PCOS diagnose og autismetræk var kun tilstede, når man ikke korrigerede for forældrenes psykiatriske diagnoser.

 

Vi kan derfor konkludere at autismetræk hos drenge kan være forbundet med en større modtagelighed over for testosteron i føtallivet.

 

Læs publikation 83 her.