Spring til indhold

Mangel på D-vitamin

Ansvarlig: Professor, Overlæge Henrik Thybo Christesen, H.C. Andersen Børne- og Ungehospital, OUH.

I Odense Børnekohorte er lav D-vitaminstatus (målt som 25OHD i blodprøve) ret udbredt, De fleste har dog kun lidt lave, og ikke meget lave værdier. Lidt for lav D-vitaminstatus kan betyde svagere knogler, især på sigt, men der er også mange teorier om - og holdepunkter for -, at
D-vitamin betyder noget for en række andre ting.

 

Hvad vi vil undersøge?

Vi ved, at mangel på D-vitamin er meget udbredt i Danmark bl.a. pga. vores kost og fordi vi kun udsættes for lidt sollys. Vi ved også, at D-vitamin har stor betydning for, hvor stærke kroppens knogler er. Men der er mange uafklaret områder, hvor vi mener at D-vitamin har stor indflydelse, for eksempel i forbindelse med:

  • Sygdomme i graviditeten
  • Muskelstyrke
  • Blodtryk

Foreløbige resultater

D-vitamingruppen har påvist, at lidt for lav D-vitaminstatus er hyppig i graviditeten og hos børnene.

Vi har fundet, at kvinder med lavt D-vitamin har en øget risiko for spontant abort og for svangerskabsforgiftning. 
Børn med høje D-vitaminniveauer i blodet har højere fødselsvægt og moderkagevægt.
Flergangsfødendes børn har lavere D-vitamin status og er en ny-identificeret risikogruppe for ikke at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om D-vitamintilskud. Børns hovedstørrelse, kranie, vægt og længde frem til 3-års alder afhænger ikke af D-vitamin i graviditet eller ved fødslen.
Børn med lavt navlesnors D-vitamin har højere risiko for ADHD symptomer i 2-3 års alderen, men ikke ændret risiko for autisme.
3-årige piger har højere blodtryk, hvis de har lavere D-vitamin i navlesnoren, og 5-årige piger har stærkere muskler, hvis de aktuelt har højere D-vitamin, mens graviditets- og navlesnors D-vitamin ikke spiller nogen rolle.

 

Der er i øjeblikket en række studier om børn i 5-7 års alderen, som endnu ikke publiceret.

 

Dette delprojekt har haft 3 ph.d.-studerende og en række lægestuderende tilknyttet. Nye studier omfatter sammenhænge mellem D-vitaminstatus og bl.a. sprogudvikling, skoleparathed (intelligenstest), tandstatus, blodtryk, muskelstyrke og knoglemineralisering.