Spring til indhold

Optimal D-vitaminstatus i graviditeten: Lavere blodtryk hos børn

D-vitaminniveau i graviditeten - publikation fra 3. maj 2022

Ved medicinstuderende Josefine Nadia Pedersen.

 

I Odense Børnekohorte har vi undersøgt niveauet af D-vitamin i graviditeten, navlesnoren og hos de 5-årige børn for at se, om der en sammenhæng med 5-åriges blodtryk.

Det er der! Et optimalt D-vitamin niveau i den tidligere graviditet hænger sammen med et lavere blodtryk hos børnene. Specielt drengebørns blodtryk er lavere, hvis mors D-vitamin niveau er tilpas højt under graviditeten.

- Der er ingen børn, som har forhøjet blodtryk. Forskellen er kun beskeden og inden for normalområdet, men statistisk set er sammenhængen tydelig. Og selv en lille forskel i blodtryk kan have en betydning for, om der senere i livet skulle udvikle sig et forhøjet blodtryk, siger stud. med. Josefine Nadia Pedersen, som har stået i spidsen for studiet under supervision af professor Henrik Thybo Christesen m.fl.

- Det er tidligere vist, at D-vitaminmangel hænger sammen med højere blodtryk hos både voksne, børn og gravides børn, men det er et nyt fund, at optimalt høje niveauer af D-vitamin i graviditeten ser ud til at have en beskyttende effekt på blodtrykket hos børnene. Dette kan være et argument for, at gravide allerede tidligt i graviditeten bør have et optimalt D-vitamin niveau, slutter Josefine.

Studiet giver anledningen til ny forskning på området med D-vitamin og hvilke fordele, vitaminet har, i de rigtige doser.
En artikel om studiet er nu publiceret i The American Journal of Clinical Nutrition, “Early pregnancy vitamin D status is associated with blood pressure in children: An Odense Child Cohort study”.

 

Læs publikation 87 her.